Witam!
Mam problem z tym zadaniem:
Niech \(\displaystyle{ \lambda}\) będzie wartością własną macierzy A. Wyznacz wartości własne macierzy:
a) \(\displaystyle{ A^{-1}}\), jeżeli istnieje
b) \(\displaystyle{ A + \alpha I, \alpha \in R}\)
c) \(\displaystyle{ (A + I)^{n}, n \in N}\)
d) \(\displaystyle{ (A + I)^{-n}, n \in N, \ gdzie \ B^{-n} = (B^{-1})^{n}}\)
W a wydaje się oczywiste \(\displaystyle{ \frac{1}{\lamba}}\)
Ale nie wiem jak to pokazać. Za pozostałe nie mam pojęcia jak się zabrać.
Z góry dzięki za pomoc
dana wartość własna
-
- Użytkownik
- Posty: 578
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ww
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 35 razy
dana wartość własna
Której definicji?
Ja znam na przykład taką:
Skalar \(\displaystyle{ \lambda \in F}\) nazywamy wartością własną macierzy \(\displaystyle{ A \in f^{n \times n}}\), jeżeli istnieje niezerowy wektor \(\displaystyle{ v \in F^{n}}\), taki że:
\(\displaystyle{ Av = \lambda v}\).
Ale z tego raczej będzie ciężko ;P
Ja znam na przykład taką:
Skalar \(\displaystyle{ \lambda \in F}\) nazywamy wartością własną macierzy \(\displaystyle{ A \in f^{n \times n}}\), jeżeli istnieje niezerowy wektor \(\displaystyle{ v \in F^{n}}\), taki że:
\(\displaystyle{ Av = \lambda v}\).
Ale z tego raczej będzie ciężko ;P
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
dana wartość własna
dlaczego ciężko?kkk pisze: \(\displaystyle{ Av = \lambda v}\).
Ale z tego raczej będzie ciężko ;P
przykładowo pierwsze:
\(\displaystyle{ Av = \lambda v}\) mnożymy przez odwrotną (zakładamy że istnieje)
\(\displaystyle{ A^{-1}Av=A^{-1}\lambda v}\)
\(\displaystyle{ v=\lambda A^{-1}v}\) jeśli lambda niezerowa to z tego mamy
\(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda} v=A^{-1}v}\)
a to z definicji oznacza, że odwrotność wartości własnej wyjściowej macierzy jest wartością własną macierzy odwrotnej