Znajdż baze oraz dim V

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
janusz160
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 lis 2006, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wałbrzych

Znajdż baze oraz dim V

Post autor: janusz160 »

Znaleźć bazę B danej przestrzeni V oraz znaleźć dim V, gdzie:

\(\displaystyle{ V={(x-2y+3x, x+z, 2y-z):z,y,z \epsilon R}}\), a nastepnie znajdź współrzędne wektora \(\displaystyle{ W=(-1,3,2)}\) w tej bazie B.

w miare mozliwosci prosilbym o w miare dokladnie rozpisanie kolejnych krokow rozwiazania dziekuje
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Znajdż baze oraz dim V

Post autor: kuch2r »

Chyba sie pomyliles przy przepisywaniu tresci zadania:
\(\displaystyle{ V=(x-2y+3x,\ldots )}\)
koloninek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 30 sty 2007, o 13:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

Znajdż baze oraz dim V

Post autor: koloninek »

Baza:
Wyciągasz przed nawias x,y,z -------> \(\displaystyle{ x(1,1,0) + y(-2,0,2) +z(0,1,-1)}\)---->te wektory stanowią bazę (o ile są l. niezalezne)

Wymiar
Spradzasz czy wektory \(\displaystyle{ (1,1,0),(-2,0,2),(0,1,-1)}\) są liniowo niezależne (żadnego nie da się przedstsawić jako kombinacja liniowych pozostałych) -------> są

Współrzędne wektora:
Tworzyszysz kombinację \(\displaystyle{ a(1,1,0) + b(-2,0,2) + c(0,1,-1) =(-1,3,2)}\) ------> porównujesz współrzędne


/Chyba, że ma być na pierwszej współrzędnej 3z, to zamieniasz jedynie wektror z na \(\displaystyle{ (3,1,-1)}\), a reszta jw./
emila2707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lis 2009, o 16:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk

Znajdż baze oraz dim V

Post autor: emila2707 »

mozna dolkadniej?;p prosze..?;p
ODPOWIEDZ