Zbadać układ równań liniowych i znaleźć, w zależności od parametru \(\displaystyle{ \lambda}\) , jego rozwiązanie ogólne:
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 18x_{1}+6x_{2}+3x_{3}+2x_{4}=5 \\ -12x_{1}-3x_{2}-3x_{3}+3x_{4}=-6 \\ 4x_{1}+5x_{2}+2x_{3}+3x_{4}=3 \\ \lambda x_{1}+4x_{2}+x_{3}+4x_{4}=2 \end{cases}}\)
gdy sprowadzałem to do układu schodkowego to \(\displaystyle{ \lambda}\) mi się wyzerowała,
może trzeba zamienić kolejność wierszy ?
metoda gaussa z lambda
metoda gaussa z lambda
wiem że to niemożliwe, chyba że błąd rachunkowy
mam tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}18&6&3&2&5\\0&1&-1& \frac{13}{3}&- \frac{8}{3} \\0&0&5&- \frac{40}{3}& \frac{35}{3} \\ 0&0&0&0&1 \end{array}\right]}\)
mam tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}18&6&3&2&5\\0&1&-1& \frac{13}{3}&- \frac{8}{3} \\0&0&5&- \frac{40}{3}& \frac{35}{3} \\ 0&0&0&0&1 \end{array}\right]}\)