metoda gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
17inferno

metoda gaussa

Post autor: 17inferno »

Metodą Gaussa znaleźć rozwiązanie ogólne i jedno rozwiązanie szczególne układów równań liniowych.

a) \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x _{1} +7x _{2}+3x _{3}+x _{4}=6 \\ 3x _{1}+5x _{2}+2x _{3}+2x _{4}=4 \\ 9x _{1}+4x _{2}+x _{3}+7x _{4}=2\end{cases}}\)


odp.

rozwiązanie ogólne mam takie:

\(\displaystyle{ \vec x=\left( - \frac{2}{11} + \frac{1}{11}x _{3}- \frac{9}{11} x _{4} ; \frac{10}{11} - \frac{5}{11}x _{3}+ \frac{1}{11} x _{4} ; x _{3} ; x _{4}\right)}\)

jak mam znaleźć rozwiązanie szczególne ?
miodzio1988

metoda gaussa

Post autor: miodzio1988 »

wstawić za niewiadome jakieś konkretne liczby? Takie które oczywiście spełniają warunki rozwiązania ogólnego
17inferno

metoda gaussa

Post autor: 17inferno »

czyli \(\displaystyle{ x_{3}}\) i \(\displaystyle{ x_{4}}\) muszą mieć takie same wartości ?
ODPOWIEDZ