czesc wspolna i suma algebraiczna - problem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
17inferno

czesc wspolna i suma algebraiczna - problem

Post autor: 17inferno »

Wyznaczyć bazy sumy algebraicznej i części wspólnej powłok liniowych \(\displaystyle{ span\left( \vec u _{1} , \vec u _{2}, \vec u _{3}\right)}\) i \(\displaystyle{ span\left( \vec v _{1} , \vec v _{2}, \vec v _{3}\right)}\) , gdzie:

a)

\(\displaystyle{ \vec u _{1}=\left( 1,2,1\right)}\) , \(\displaystyle{ \vec u _{2}=\left( 1,1,-1\right)}\) , \(\displaystyle{ \vec u _{3}=\left( 1,3,3\right)}\)

\(\displaystyle{ \vec v _{1}=\left( 1,2,2\right)}\) , \(\displaystyle{ \vec v _{2}=\left( 2,3,-1\right)}\) , \(\displaystyle{ \vec v _{3}=\left( 1,1,-3\right)}\)


odp.

baza sumy algebraicznej:

\(\displaystyle{ span\left( \vec u _{1} , \vec u _{2}, \vec v _{1}\right)}\)

mam problem z wyznaczeniem bazy części wspólnej
ODPOWIEDZ