1) Sprawdzić prawdziwość równania det exp(X)=exp(TrX) gdzie X-macierz.
2) Sprawdzic prawdziwość równania AB=BA gdy exp(A+B)=expAexpB, gdzie A,B-macierze
Exp macierzy
Exp macierzy
Jakbys jeszcze podala definicje exp(A) ( to chodzi o sume szeregu nieskonczonego I + (1/1!)*A + (1/2!)*A^2 + (1/3!)*A^3 ... + (1/n!)*A^n + ... )
A TrX to macierz transponowana?
A TrX to macierz transponowana?
Exp macierzy
TrX to jest slad macierzy.A jezeli chodzi o definicje o ktora prosisz to wlsnie w tym tkwi najwiekszy problem bo nie znaklazlam takiej definicji i nie wiem jak sie robi exp jakiejs macierzy. Pozdrawiam i czekam na jakies ciekawe propozycje.
Exp macierzy
Niestety, bez dokladnych definicji (z ta suma to jakos mi sie majaczy, ale nie jestem pewna) to nie podejmuje sie robic, sprobuj jednak skombinowac notatki, mysle ze z notatkami z zajec zadanie nie bedzie tak trudne.