równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
karnix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:26
Płeć: Mężczyzna

równanie macierzowe

Post autor: karnix »

witam proszę o pomoc w rozwiązaniu tych przykładów:
\(\displaystyle{ X =X ^{T} \begin{bmatrix} 1&2\\-2&-3\end{bmatrix}}\),
\(\displaystyle{ X -iX ^{T} =\begin{bmatrix} 4i&0\\6-2i&-2\end{bmatrix}}\),
\(\displaystyle{ X*X ^{T} =X ^{2}+ \begin{bmatrix} 1&1\\-3&0\end{bmatrix}}\),
z łatwiejszymi dawałem sobie radę, niestety tu nie wiem jak ruszyć dalej...
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

Zostaje Ci tylko rozpisać w każdym przykładzie - ustal wymiar macierzy \(\displaystyle{ X}\), zapisz ją za pomocą elementów i podstaw do równania. Otrzymasz do rozwiązania układ równań.

Pozdrawiam.
karnix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:26
Płeć: Mężczyzna

równanie macierzowe

Post autor: karnix »

a nie mozna tego zrobic korzystajac z macierzy nieosobliwych i jakas z nich odwrocic?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

Np. jaką? Nie bardzo da się powiązać macierz i macierz do niej transponowaną warunkami, które nie operują bezpośrednio na elementach.

Pozdrawiam.
karnix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:26
Płeć: Mężczyzna

równanie macierzowe

Post autor: karnix »

ok już sie z tym uporałem
ODPOWIEDZ