Prosta równoległa do płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Quester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 cze 2011, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: Quester »

Dla jakiej wartości parametru m prosta \(\displaystyle{ l: x = -2 + 24t, y = 3 + mt, z = -3 -5t}\) jest równoległa do płaszczyzny \(\displaystyle{ H: x - 4y + 2z +5}\)

Można poprosić metodę rozwiązania?
Awatar użytkownika
kristoffwp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 688
Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 88 razy

Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: kristoffwp »

Wiesz jak wyznaczyć wektor prostopadły do płaszczyzny i równoległy do prostej?
Quester
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 cze 2011, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: Quester »

Niestety nie za bardzo, słabo u mnie póki co z tą wiedzą.

I fajnie by było, jakby to sie dało zrobić inaczej niż wektorami.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Prosta równoległa do płaszczyzny

Post autor: bartek118 »

Na upartego, to prosta będzie równoległa do płaszczyzny, o ile nie będzie miała z nią żadnych punktów wspólnych, czyli jak ułożysz równania w układ, to nie może być rozwiązań
ODPOWIEDZ