Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie przestrzenią liniową złożoną ze wszystkich funkcji \(\displaystyle{ R \rightarrow R}\), oraz niech \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ V}\) będą podprzestrzeniami w przestrzeni \(\displaystyle{ X}\) określonymi wzorami:
\(\displaystyle{ U = \left\{ f \in X: f(-x)=f(x) \right\}}\)
oraz
\(\displaystyle{ V = \left\{ f \in X: f(-x) = -f(x) \right\}}\).
Dowieść, że \(\displaystyle{ X}\) jest sumą prostą podprzestrzeni \(\displaystyle{ U}\) i \(\displaystyle{ V}\).
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z algebry za mocny nie jestem. Dopiero zaczynamy przestrzenie liniowe i nie potrafię jeszcze się w tym do końca odnaleźć.
Zacząłem w ten sposób. Przestrzeń liniowa jest sumą prostą dwóch przestrzeni liniowych wtedy i tylko wtedy, gdy ich przekrój jest zbiorem jednoelementowym równym \(\displaystyle{ 0}\) oraz jest sumą algebraiczną tych przestrzeni.
W naszym przypadku elementem neutralnym dodawania w \(\displaystyle{ X}\) jest funkcja stała, równa zero. Jest to jedyna funkcja, która jest zarazem parzysta jak i nieparzysta. Czyli jest to iloczyn przestrzeni \(\displaystyle{ U}\) oraz \(\displaystyle{ V}\). Czy do tej pory jest dobrze?
Teraz moim zdaniem należy pokazać, że dowolna funkcja \(\displaystyle{ f : R \rightarrow R}\) może zostać przedstawiona jako kombinacja liniowa funkcji parzystych oraz nieparzystych. Ale nie wiem od czego zacząć dowód tego stwierdzenia. Czy idę dobrym tropem?
Będę wdzięczny za pomoc oraz wskazówki.
Pozdrawiam.
Suma prosta podprzestrzeni liniowych
Suma prosta podprzestrzeni liniowych
Piękne zadanie, lubię je!!! Po prostu nie zdawałem sobie sprawy, że na rozkład, który przedstawię, można spojrzeć algebraicznie To bardzo znana rzecz, co więcej, stosowałem go wielokrotnie.
Część parzysta: \(\displaystyle{ f_e(x)=\frac{f(-x)+f(x)}{2}}\)
Część nieparzysta: \(\displaystyle{ f_o(x)=\frac{f(-x)-f(x)}{2}}\)
Pokaż, że \(\displaystyle{ f_e}\) jest funkcją nieparzystą, \(\displaystyle{ f_o}\) jest funkcją parzystą oraz \(\displaystyle{ f=f_e-f_o}\). Istotnie jest to suma prosta na mocy tego, co zauważasz.
Część parzysta: \(\displaystyle{ f_e(x)=\frac{f(-x)+f(x)}{2}}\)
Część nieparzysta: \(\displaystyle{ f_o(x)=\frac{f(-x)-f(x)}{2}}\)
Pokaż, że \(\displaystyle{ f_e}\) jest funkcją nieparzystą, \(\displaystyle{ f_o}\) jest funkcją parzystą oraz \(\displaystyle{ f=f_e-f_o}\). Istotnie jest to suma prosta na mocy tego, co zauważasz.
-
- Użytkownik
- Posty: 500
- Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 79 razy
Suma prosta podprzestrzeni liniowych
Bardzo dziękuję za pomoc, bardzo cenna uwaga. Mam tylko jeszcze jedno małe pytanie. Czy to, co zacytowałem powyżej nie powinno być na odwrót? To znaczy \(\displaystyle{ f_e}\) parzysta i \(\displaystyle{ f_o}\) nieparzysta?Pokaż, że \(\displaystyle{ f_e}\) jest funkcją nieparzystą, \(\displaystyle{ f_o}\) jest funkcją parzystą
Suma prosta podprzestrzeni liniowych
Ale zauważ, że przecież wg mojej definicji \(\displaystyle{ f_e}\) jest parzysta (even), a \(\displaystyle{ f_o}\) nieparzysta (odd). Oczywiście, lapsus zrobiłem, ale definicje dałem dobre. Modulo coś...
Tak nad ranem o tym myślałem i w istocie powinno byc na odwrót, ale co innego. Ty pytasz o sumę. W przestrzeni liniowej suma czy różnica to wszystko jedno. Ale lepiej część nieparzystą wydefiniować ze zmienionym znakiem. Więc powtórzę:
\(\displaystyle{ f_e(x)=\frac{f(x)+f(-x)}{2}\;\text{--- parzysta}}\)
\(\displaystyle{ f_o(x)=\frac{f(x)-f(-x)}{2}\;\text{--- nieparzysta (poprawka)}}\)
\(\displaystyle{ f=f_e+f_o}\)
Tak jest zręczniej.
Tak nad ranem o tym myślałem i w istocie powinno byc na odwrót, ale co innego. Ty pytasz o sumę. W przestrzeni liniowej suma czy różnica to wszystko jedno. Ale lepiej część nieparzystą wydefiniować ze zmienionym znakiem. Więc powtórzę:
\(\displaystyle{ f_e(x)=\frac{f(x)+f(-x)}{2}\;\text{--- parzysta}}\)
\(\displaystyle{ f_o(x)=\frac{f(x)-f(-x)}{2}\;\text{--- nieparzysta (poprawka)}}\)
\(\displaystyle{ f=f_e+f_o}\)
Tak jest zręczniej.