Rzut wektora na oś, Działania na wektorach,

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Scihy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 gru 2011, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Rzut wektora na oś, Działania na wektorach,

Post autor: Scihy »

Bardzo bym prosił o pomoc w zadaniach. Sam nie potrafię sobie z nimi poradzić. Wiedza gdzieś umkneła z czasem...

Zad. 1
Znaleźć rzut wektora a = 5m - 2n na oś o kierunku wektora b = -2m, jeżeli wiadomo, że m i n są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi.

Zad. 2
Dany jest trójkąt równoboczny ABC, o boku a. Obliczyć wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \vec{AB}* \vec{AD}+ \vec{CA}* \vec{BE}+ \vec{AB} * \vec{CF}}\)

Zad.3
Wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}=5a + 2b, \vec{BC} = 2a - 4b, \vec{CA} = -7a + 2b}\) tworzą trójkąt ABC, gdzie a i b są wektorami jednostkowymi wzajemnie prostopadłymi. Obliczyć długość wysokości\(\displaystyle{ \vec{AD}}\)
ODPOWIEDZ