optymalizacja metodą simplex

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tepa szczala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 sty 2011, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tutaj
Podziękował: 3 razy

optymalizacja metodą simplex

Post autor: tepa szczala »

Mam taki problem:
\(\displaystyle{ minf(x)=-4 \cdot x_{1}-x _{2}}\)
z jednym warunkiem ograniczającym:
\(\displaystyle{ x _{2} \le 2}\)
Warunki nie ujemności:
\(\displaystyle{ x _{1},x _{2} \ge 0}\)

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/P4D/

1. Rozwiązanie powinno być chyba w miejscu czarnej kropki, zgadza się?
2. Czy to zadanie jest nieograniczone?

3. Jak zinterpretować wynik tablic simplex?
Tablica wyjściowa:

Tablica 1:
[url=http://wstaw.org/w/P4H/][/url]
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

optymalizacja metodą simplex

Post autor: norwimaj »

tepa szczala pisze: 1. Rozwiązanie powinno być chyba w miejscu czarnej kropki, zgadza się?
Na oko widać, że podana funkcja przyjmuje dowolnie małe wartości w podanym zbiorze, więc rozwiązanie optymalne nie istnieje. Wystarczy wziąć \(\displaystyle{ x_2=0}\) i \(\displaystyle{ x_1}\) dowolnie duże.
tepa szczala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 sty 2011, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tutaj
Podziękował: 3 razy

optymalizacja metodą simplex

Post autor: tepa szczala »

Dobra już mi się wyjaśniło prawie wszystko...
Czyli jak w pierwszym wierszu tablicy simplex zostały mi liczby ujemne i nie da się tego dalej przekształcić, brak jest rozwiązania optymalnego i w tym przypadku rozwiązanie dąży do nieskończoności, tak??

A jeszcze mam takie pytanie, jakie zadanie praktyczne można by wymyślić do takiego równania:
\(\displaystyle{ minf(x)=-2 \cdot 1 _{1}-3 \cdot x _{2}-x _{3}}\)
Warunki ograniczające
\(\displaystyle{ x _{1}+3 \cdot x_{2}+x _{3} \le 4}\)
\(\displaystyle{ 4 \cdot x _{2}+4 \cdot x _{3} \le 5}\)
Warunki nieujemności:
\(\displaystyle{ x _{1},x _{2},x _{3} \ge 0}\)

Wszystko było by dobrze jak by były plusy zamiast minusów a w takiej konfiguracji nie mogę wpaść na żaden pomysł wykorzystania praktycznego.
ODPOWIEDZ