zależność liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

zależność liniowa

Post autor: Salomon777 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 x_{1} +x_{2}-x_{4}=0 \\ -3x_{2}+2x_{3}+x_{4}=0\\3x_{1}+x_{3}-x_{4}=0\\x_{1}+2x_{2}-x_{3}-x_{4}=0 \end{cases}}\)


Trzeba udowodnić, żę równania są liniowo niezależne, to znaczy \(\displaystyle{ \alpha_{1} x_{1}+\alpha_{2} x_{2}+\alpha_{3} x_{3}+\alpha_{4} x_{4}=0}\)

\(\displaystyle{ \alpha _{1}=\alpha _{2}=\alpha _{3}=\alpha _{4}=0}\)

Jak to udowodnić właśnie interesuje znalezianie \(\displaystyle{ \alpha}\) , pomóżcie
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zależność liniowa

Post autor: lukasz1804 »

Zamiast podejmować skomplikowane obliczenia, można posłużyć się macierzą współczynników i wykazać, że jej rząd jest maksymalny lub równoważnie że jej wyznacznik jest różny od zera.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

zależność liniowa

Post autor: Salomon777 »

lukasz1804 pisze:Zamiast podejmować skomplikowane obliczenia, można posłużyć się macierzą współczynników i wykazać, że jej rząd jest maksymalny lub równoważnie że jej wyznacznik jest różny od zera.

no np mam macierz wspólczynników i co dalej robić? stosowac metod zordana gausa ?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zależność liniowa

Post autor: lukasz1804 »

Oblicz jej rząd lub wyznacznik (rząd nawet chyba łatwiej znaleźć). I tyle.

Metoda Gaussa jest jak najbardziej przydatna.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

zależność liniowa

Post autor: Salomon777 »

lukasz1804 pisze:Oblicz jej rząd lub wyznacznik (rząd nawet chyba łatwiej znaleźć). I tyle.

Metoda Gaussa jest jak najbardziej przydatna.
i co z tego rządu mnie trzeba własnie \(\displaystyle{ \alpha _{1},\alpha _{2},\alpha _{3} ,\alpha _{4}}\) wartości znależć ;(
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

zależność liniowa

Post autor: lukasz1804 »

Nie musisz wyznaczać tych parametrów, o ile metoda rozwiązania nie jest narzucona. Wyznacznik różny od zera lub rząd maksymalny gwarantują liniową niezależność równań.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

zależność liniowa

Post autor: Salomon777 »

lukasz1804 pisze:Nie musisz wyznaczać tych parametrów, o ile metoda rozwiązania nie jest narzucona. Wyznacznik różny od zera lub rząd maksymalny gwarantują liniową niezależność równań.
determinant jest równy 0 dlatego układ równań jest liniowo zależny dlatego i chcę wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
ODPOWIEDZ