Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mi_hau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 gru 2011, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Równanie macierzowe

Post autor: mi_hau »

Witam mam problem z takim zadaniem nie wiem jak się w ogóle zabierac do tego typu zadań żeby to obliczyc (wyznaczyc X)
Metodą macierzową rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ AX - B ^{T} = 3C}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, o 13:03 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Równanie macierzowe

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ AX-B^T=3C \\
AX=3C+B^T \\
X=A^{-1}\left( 3C+B^T\right)}\)
mi_hau
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 gru 2011, o 12:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Równanie macierzowe

Post autor: mi_hau »

dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ