wektor- wyliczenie parametru

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MartaMartaMarta6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

wektor- wyliczenie parametru

Post autor: MartaMartaMarta6 »

Punkty: 1
Dla jakiej wartości parametru a wektor jest kombinacją liniową wektorów przestrzeni \(\displaystyle{ Q4}\), jeżeli

\(\displaystyle{ \alpha_1 = \left[ \begin{array}{c} 1 \\ 2 \\ 3 \\ 4 \end{array} \right] , \alpha_2 = \left[ \begin{array}{c} 5 \\ 6 \\ 7 \\ 8 \end{array} \right] , \alpha_3 = \left[ \begin{array}{c} 1 \\ 2 \\ 7 \\ 8 \end{array} \right] , \beta = \left[ \begin{array}{c} 10 \\ 16 \\ 22 \\ a \end{array} \right]}\)

wykonałam to metodą Gaussa i wyszło mi, że \(\displaystyle{ a=18}\)
czy mam jeszcze coś z tym robić?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 22:37 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ