Mnożenie macierzy i macierzy transponowanych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
K89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 gru 2011, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Mnożenie macierzy i macierzy transponowanych

Post autor: K89 »

Witam.

Dane są macierze:

A = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&3\\-1&2\end{array}\right]}\)

B = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&1\\2&-3\end{array}\right]}\)

Następnie trzeba wykonać obliczenia:

\(\displaystyle{ A \cdot B, B \cdot A, A ^{T} \cdot B ^{T}, B ^{T} \cdot A ^{T}}\)

Wg moich obliczeń wyszło tak:

\(\displaystyle{ A \cdot B = \left[\begin{array}{ccc}4&-7\\5&-7\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ B \cdot A = \left[\begin{array}{ccc}-3&-1\\7&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ A ^{T} \cdot B ^{T} = \left[\begin{array}{ccc}-3&7\\-1&0\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ B ^{T} \cdot A ^{T} = \left[\begin{array}{ccc}4&5\\-7&-7\end{array}\right]}\)

Czy poprawne są te wyniki? Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, o 20:11 przez K89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Mnożenie macierzy i macierzy transponowanych

Post autor: miki999 »

... matmult.en
Wklepujesz macierze i tyle.
K89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 gru 2011, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Mnożenie macierzy i macierzy transponowanych

Post autor: K89 »

Dzięki za link. Bardzo przydatny. w A*B zauważyłem błąd. zamiast -4, ma być -7. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ