mnożenie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
agnes2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2011, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

mnożenie macierzy

Post autor: agnes2002 »

wykonać mnożenie macierzy

A=\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 2 \\ 5 \end{array} \right]}\)
B=\(\displaystyle{ \left[ 4\right]}\)

wykonać mnożenie \(\displaystyle{ A \cdot B}\)

pomnożyłam więc \(\displaystyle{ 2 \cdot 4}\) i \(\displaystyle{ 5 \cdot 4}\)

Co mi dało \(\displaystyle{ A \cdot B}\)=\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} 8 \\ 20 \end{array} \right]}\)

Czy ktoś może wytłumaczyć dlaczego to jest źle?
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

mnożenie macierzy

Post autor: pawex9 »

powinno byc dobrze jesli mnozyłbyś \(\displaystyle{ B \cdot A}\) byłoby wtedy \(\displaystyle{ \left[ 28\right]}\)
agnes2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 gru 2011, o 21:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin

mnożenie macierzy

Post autor: agnes2002 »

dzięki za odpowiedź, też mi się wydawało że jest dobrze, ale jednak pan profesor mi postawił 2. I już zgłupiałam, że może coś przeoczyłam...
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

mnożenie macierzy

Post autor: aalmond »

pawex9 pisze:jesli mnozyłbyś \(\displaystyle{ B \cdot A}\) byłoby wtedy \(\displaystyle{ \left[ 28\right]}\)
to mnożenie jest niewykonalne
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

mnożenie macierzy

Post autor: pawex9 »

aalmond, no tak rzeczywiście \(\displaystyle{ B \cdot A}\) jest niewykonalne, za szybko chciałem to zrobic. dzieki
ODPOWIEDZ