\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&2&-1\\1&-2&0\end{array}\right]}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ A^{2}-2A+3E}\)
\(\displaystyle{ E}\) - macierz jednostkowa
Pytanie: czy wynik tego działania to: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&-4&5\\1&5&0\\-1&2&8\end{array}\right]}\) ?
dziękuję. pozdrawiam
Działanie na macierzach
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Działanie na macierzach
jedna rzecz:drugi wiersz, pierwsza kolumna- nie uważasz że tam powinno stać \(\displaystyle{ -1}\)?drjudym44 pisze: Pytanie: czy wynik tego działania to: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&-4&5\\1&5&0\\-1&2&8\end{array}\right]}\) ?
- drjudym44
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 2 razy
Działanie na macierzach
dlaczego? nie widzę błędu.
edit. już mam. mnożenie A dało przecież -1 w 2 wierszu,1 kolumnie. dzięki!
edit. już mam. mnożenie A dało przecież -1 w 2 wierszu,1 kolumnie. dzięki!