Wyznacznik macierzy 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
drjudym44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: drjudym44 »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc} -1&2&3&0\\2&1&0&1\\0&5&6&1\\-2&-1&1&1\end{array}\right|}\)

dodaję 2 wiersz do 4 i otrzymuję

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-1&2&3&0\\2&1&0&1\\0&5&6&1\\0&0&1&2\end{array}\right|}\)

następniem gaussem obliczam wyznacznik

\(\displaystyle{ 2 \cdot (-1)^{8} \cdot (24-24)+1 \cdot (-1)^{7} \cdot \left[ (-1)-(-5+4)\right] =2 \cdot 0+(-1) \cdot 0=0}\)

czy to jest dobry wynik?

dziękuję za pomoc. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 17:59 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Znak mnożenia to \cdot .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: »

Wynik jest prawidłowy, można było jednak otrzymać go prościej - w drugiej macierzy można dodać pierwszy wiersz dwa razy do drugiego, wówczas drugi i trzeci wiersz będą identyczne, co wystarcza do stwierdzenia, że wyznacznik jest zerowy.

Q.
Awatar użytkownika
drjudym44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: drjudym44 »

gdy dwa wiersze lub dwie kolumny są identyczne, to oznacza że wyznacznik jest zerowy? dobrze wiedzieć !

czy trzeba na początku się zdecydować, czy działamy na kolumnach czy na wierszach? czy można na obydwu? przykładowo dodać drugi wiersz do trzeciego i 2 kolumnę, pomnożoną przez -1 dodać do 4 kolumny (to przykład wziety z powietrza - nie sugeruj się nim względem tego przykladu). nie można tak prawda?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: »

Licząc wyznacznik można działać zarówno na wierszach, jak i kolumnach, i nie trzeba się decydować na tylko jedną z tych opcji. Należy jednak pamiętać, że zamiana miejscami wierszy (kolumn) oraz mnożenie wiersza (kolumny) przez niezerową liczbę zmienia wartość wyznacznika (można nad tym zapanować, ale to tylko niepotrzebna komplikacja).

Natomiast jeśli dwa wiersze są identyczne, to jeden można wyzerować, a następnie rozwinąć Laplace'm względem tego zerowego - widać stąd, że wyznacznik musi być wtedy zerowy.

Q.
Awatar użytkownika
drjudym44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: drjudym44 »

zamiana miejscami wierszy (kolumn) oraz mnożenie wiersza (kolumny) przez niezerową liczbę zmienia wartość wyznacznika (można nad tym zapanować, ale to tylko niepotrzebna komplikacja).
mnożenie przez (-1) jakiejś kolumny i dodanie do innej powoduję zmianę wartości wyznacznika? dobrze zrozumialem?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: »

Nie, dodać i odjąć wielokrotność jednego wiersza od innego możesz bez zmiany wyznacznika. Wyznacznik się zmienia gdy na przykład wiersz o wyrazach \(\displaystyle{ 2,6,4}\) podzielisz przez dwa i zastąpisz go wierszem \(\displaystyle{ 1,3,2}\). Takie dzielenie w tym wypadku zmniejsza wartość wyznacznika \(\displaystyle{ 2^3=8}\) razy.

Q.
Awatar użytkownika
drjudym44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 16 paź 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 2 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: drjudym44 »

rozumiem. dziękuję za sprawdzenie i przekazanie paru dobrych informacji !
ODPOWIEDZ