zbadaj liniową niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

wektory \(\displaystyle{ \vec{u} \vec{v} \vec{w} \vec{x}}\) sa liniowo niezależne w przestrzeni liniowej V. Zbadaj liniowa niezależność wektorów \(\displaystyle{ \vec{a} \vec{b} \vec{c} \vec{d}}\)

\(\displaystyle{ \vec{a} = \vec{u} , \vec{b} = \vec{u} + \vec{v} , \vec{c} = \vec{u} + \vec{v} + \vec{w} , \vec{d} = \vec{u} + \vec{v} + \vec{w} + \vec{x}}\)


czy mógłbym prosić o instrukcję? Dzięki.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

Klasyk. Są niezależne. Dowód nie wprost.
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

a czy mogłbys mi pomóc dojść do tego samemu?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

Oczywiście.
Na początek (a poniekąd i koniec zarazem) polecam skorzystać z definicji liniowej niezależności
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

chodzi o \(\displaystyle{ a\left( \vec{u} \right) +b\left( \vec{u} + \vec{v} \right) +c\left( \vec{u} + \vec{v} + \vec{w} \right) +d\left( \vec{u} + \vec{v} + \vec{w} + \vec{x} \right) =0}\) ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

Mały konflikt oznaczeń. :/
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

no rzeczywiście, ale myślenie dobre, prawda? I co dalej?:)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

Tak, dobre. Dalej uporządkuj to, abyś miał \(\displaystyle{ \text{coś} \cdot \vec{u}+...}\)
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

\(\displaystyle{ (k+l+m+n) \vec{u} + (l+m+n) \vec{v} +(m+n) \vec{w} + n \vec{x}}\) i co dalej?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

I to oczywiście \(\displaystyle{ =0}\).

No i teraz zabawa:
Aby ten układ był zależny musiałoby zachodzić \(\displaystyle{ (k+l+m+n) \vec{u} + (l+m+n) \vec{v} +(m+n) \vec{w} + n \vec{x}=0}\) dla pewnych \(\displaystyle{ k,\ l,\ m,\ n \neq 0}\) (tzn chociaz jeden z nich musiałby być niezerowy).
Niech \(\displaystyle{ k+l+m+n=\alpha,\ l+m+n=\beta,\ m+n=\gamma}\), wtedy ...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

wtedy.. nie wiem. kurde...
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: miki999 »

Wtedy kurde:
\(\displaystyle{ \alpha \vec{u} + \beta \vec{v} +\gamma \vec{w} + n \vec{x}=0}\)
ale...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

zbadaj liniową niezależność

Post autor: konrad18m »

wnioskuje, ze lewa strona równa jest zero skoro Twoj drugi post mówi, ze niezależne ale... na ale nie wiem co odpowiedziec...
ODPOWIEDZ