Układ równań z parametrem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

Rozwiazac układy równan w zaleznosci od parametru a.

\(\displaystyle{ a^{2}x + 2y=4}\)
\(\displaystyle{ 2x+y=a}\)

Muszę wyjścnić kiedy jest to układ Cramera, a także zastosować metodę Gaussa rozwiącując. Nie bardzo rozumiem.
Nie wiem od czego zacząć. Jakaś podpowiedż?
Ostatnio zmieniony 9 gru 2011, o 15:00 przez Alonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Na pewno dobrze przepisane? Bo z pierwszego możesz wyliczyć \(\displaystyle{ y}\)
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

poprawione
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Ok. Kiedy układ nazywamy układem Cramera?
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

Gdy det=0
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Nie. \(\displaystyle{ Det}\) czego?
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

Chciałem napsiać nie równa się 0. Determiant macierzy
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Ktorej macierzy?
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

macierzy kwadratowej
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Ktorej konkretnie w naszym zadaniu?
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a^{2} &2\\2&1\end{array}\right]}\).
Ostatnio zmieniony 9 gru 2011, o 15:25 przez Alonzo, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Proszę najpierw nauczyć się przepisywać dane do macierzy. Bez tego żadnego zadania nie zrobisz
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

co teraz?
miodzio1988

Układ równań z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

Wyznacznik tej macierzy policz
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Układ równań z parametrem.

Post autor: Alonzo »

\(\displaystyle{ W=a^{2} -4}\)
\(\displaystyle{ W_{x} =4-2a}\)
\(\displaystyle{ W_{y} =a^{3} -8}\)
Teraz to trzeba przyrównać do zera?
ODPOWIEDZ