macierze i wyznaczniki

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: piti-n »

Mam wyznaczy macierz odwrotna:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}2&1&1\\1&2&1\\1&1&2\end{array}\right]}\)

Wynik wynosi:
\(\displaystyle{ A ^{-1} =\left[\begin{array}{ccc} \frac{3}{4} &- \frac{1}{4} &- \frac{1}{4}\\- \frac{1}{4}& \frac{3}{4} &- \frac{1}{4} \\- \frac{1}{4}&- \frac{1}{4}& \frac{3}{4}\end{array}\right]}\)

Rownanie macierzowe:
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}4&-2\\-2&1\end{array}\right] \cdot X=A=\left[\begin{array}{ccc}10&-6&4\\-5&3&2\end{array}\right]}\)
I tu jest problem bo:
\(\displaystyle{ det(A)= \left|\begin{array}{ccc}4&-2\\-2&1\end{array}\right|=0}\)
Wiec macierz A jest osobliwa wiec nie ma rozwiazania tego rownania

Prosze o sprawdzenie

I mam problem z rozwiazaniem tego:

\(\displaystyle{ X \cdot \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&4\end{array}\right]= \left[\begin{array}{ccc}0&6\\4&-2\\2&-6\end{array}\right]}\)

Mam poprostu ta rownosci pomnozyc prawostronnie przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\)?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: miki999 »

To co napisałeś jest kompletnie niezrozumiałe.
I mam problem z rozwiazaniem tego:
Pomnóż prawostronnie przez odwrotność \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&4\end{array}\right]}\).
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: piti-n »

No faktycznie, moje A wynosi \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1\\2&4\end{array}\right]}\)
A co ze wczesniejszym rownaniem?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}4&-2\\-2&1\end{array}\right] \cdot X=A=\left[\begin{array}{ccc}10&-6&4\\-5&3&2\end{array}\right]}\)
To na pewno ma tak wyglądać?
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: piti-n »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&-2\\-2&1\end{array}\right] \cdot X=\left[\begin{array}{ccc}10&-6&4\\-5&3&2\end{array}\right]}\)
Oczywicie mialo byc tak

PS: zmeczenie robi swoje
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

macierze i wyznaczniki

Post autor: miki999 »

Zacznij od wyznaczenia wymiarów \(\displaystyle{ X}\).
ODPOWIEDZ