iloczyn skalarny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
projec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 8 gru 2011, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

iloczyn skalarny

Post autor: projec »

Oliczyć iloczyn skalarny dla podanych wektorów \(\displaystyle{ A(3,4)\ B(-2,-10)\ C(-3,3)}\)
\(\displaystyle{ (A+2B)\circ(B-C)=}\)

Skalarny iloczyn liczy się na wektorach czy na modułach wektorów?? Proszę o pomoc jak najszybszą
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 15:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

iloczyn skalarny

Post autor: chris_f »

\(\displaystyle{ A+2B=(3,4)+2(-2,-10)=(-1,-12)}\)
\(\displaystyle{ B-C=(1,-13)}\)
\(\displaystyle{ (A+2B)\circ(B-C)=(-1,-12)\circ(1,-13)=-1+156=155}\)
Iloczyn skalarny liczy się na wektorach: \(\displaystyle{ wektor\circ wektor \longrightarrow\ liczba}\)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 13:08 przez chris_f, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

iloczyn skalarny

Post autor: kropka+ »

Można i tak i tak. Tu nie masz podanych kątów pomiędzy wektorami, więc zwyczajnie wymnażasz współrzędne.
projec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 8 gru 2011, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

iloczyn skalarny

Post autor: projec »

jeżeli tak to przecież \(\displaystyle{ A+2B=(3,4)+2(-2,-10)=(-1,-16)}\) czy nie tak??
Ostatnio zmieniony 8 gru 2011, o 15:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do tagowania używaj przycisku [latex] nad polem edycji.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

iloczyn skalarny

Post autor: kropka+ »

tak
projec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 8 gru 2011, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

iloczyn skalarny

Post autor: projec »

aha a może jeszcze ktoś mi pomóc w momencie wektora względem punktu?
do Tych wektorów mam jeszcze punkt M który m promień wektora B i mam onliczyć moment wektora A z początkiem w punkcie M względem 0.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

iloczyn skalarny

Post autor: kropka+ »

O to chodzi?
projec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 8 gru 2011, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 1 raz

iloczyn skalarny

Post autor: projec »

już chyba wpadłem na pomysł jak to ma być mniej więcej o to chodzi
ODPOWIEDZ