Sposoby rozwiązywania układów równań z macierzami rzadkimi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Sposoby rozwiązywania układów równań z macierzami rzadkimi

Post autor: Borneq »

Jakie są najszybsze sposoby rozwiązywania:
- dowolnych układów równań
- z macierzami rzadkimi
- specjalnym rodzajem - macierzami pasmowymi zwłaszcza trójdiagonalnymi
Awatar użytkownika
pawex9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 6 gru 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kuj-pom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 28 razy

Sposoby rozwiązywania układów równań z macierzami rzadkimi

Post autor: pawex9 »

Najlepszym sposobem jest sprowadzenie macierzy do macierzy schodkowej. Jednak na początek najlepiej sprawdzić czy układ ma wogóle jakieś rozwiązania, korzystajac z twierdzenia Kroneckera -Capellego.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Sposoby rozwiązywania układów równań z macierzami rzadkimi

Post autor: Borneq »

Jaka różnica jest między macierzą schodkową a trójkątną górną? Zdaje się że każda trójkątna to schodkowa, ale schodkowa może mieć zera na diagonalnej.
Z metod rozwiązywania dla macierzy najbardziej znana to metoda Gaussa, złożoność n^3/2. Jest Jordana,Jacobiego,Gaussa-Seidla. Jest jeszcze metoda Crouta, która działa tez dla macierzy rzadkich.
A co z przypadkiem gdy macierz rzadka jest akurat trójdiagonalną, można powiedzieć że jest wówczas już schodkową.
ODPOWIEDZ