rownanie macierzowe z suma

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arthast
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 paź 2010, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin

rownanie macierzowe z suma

Post autor: arthast »

Witam,

mam taki przykład:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&2\\1&3\end{bmatrix}*X+\begin{bmatrix} 1&-1\\0&2\\3&1\end{bmatrix}^{T}*\begin{bmatrix} 1&-1&0\\2&0&1\\3&2&4\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 10&12&11\\9&14&-1\end{bmatrix}}\)

Wiem, że "przerzucając" na drugą stronę zapisujemy ją jako macierz odwrotną (np. \(\displaystyle{ A^{-1}}\)), ale za bardzo nie mam pomysłu jak sobie poradzić z sumą w środku. Łatwiej było chyba wyciągnąć X na drugą stronę (żeby tyle nie liczyć) - ale nie jestem pewny czy tak można.

Dziękuje z góry za pomoc.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie macierzowe z suma

Post autor: BettyBoo »

Oznaczmy \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix}1&2\\1&3\end{bmatrix}, B=\begin{bmatrix} 1&-1\\0&2\\3&1\end{bmatrix}^{T}*\begin{bmatrix} 1&-1&0\\2&0&1\\3&2&4\end{bmatrix}, C=\begin{bmatrix} 10&12&11\\9&14&-1\end{bmatrix}}\)

Wtedy Twoje równanie ma postać \(\displaystyle{ AX+B=C}\). Teraz już wiesz, co dalej robić?
Jeśli nadal nie wiesz, zajrzyj tu:    
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ