obliczyć z tw.Kroneckera-Capellego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wioselko92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 30 lis 2009, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

obliczyć z tw.Kroneckera-Capellego

Post autor: wioselko92 »

Wszystko rozumiem, udało mi się wykonać, mam tylko jeden mały problem dlaczego to jest prawdą (przypominam, że pracujemy w ciele Z mod 7)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-4+6x_{3}}{5}=2+4x_{3}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{5-4x_{3}}{5}=1+2x_{3}}\)
skracamy ponieważ 5 w mod 7 to -2, ale dlaczego w takim razie w pierwszej równości nie jest \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-4+6x_{3}}{5}=2-3x_{3}}\) ?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

obliczyć z tw.Kroneckera-Capellego

Post autor: BettyBoo »

wioselko92 pisze:dlaczego w takim razie w pierwszej równości nie jest \(\displaystyle{ x_{1}= \frac{-4+6x_{3}}{5}=2-3x_{3}}\) ?
Tak jest, ale w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_7}\) masz też \(\displaystyle{ -3=4}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ