Dowód na liniowość przekształcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
Czy ktoś mógłby mi krok po kroku pokazać jak udowodnić że np przekształcenie postaci
\(\displaystyle{ R^{3} \rightarrow R^{2} \\
f(x,y,z)=(2xy,3x+4z) \\ x,y,z\in R^{3}}\)
jest przekształceniem liniowym ?
\(\displaystyle{ R^{3} \rightarrow R^{2} \\
f(x,y,z)=(2xy,3x+4z) \\ x,y,z\in R^{3}}\)
jest przekształceniem liniowym ?
Ostatnio zmieniony 5 gru 2011, o 17:39 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
Nie tyle udowodnić, co sprawdzić.
Masz podane warunki (warunek), które musi spełniać przekształcenie, aby było liniowe, więc nie widzę żadnego problemu. Znasz te warunki (warunek)?
Masz podane warunki (warunek), które musi spełniać przekształcenie, aby było liniowe, więc nie widzę żadnego problemu. Znasz te warunki (warunek)?
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
wiem addytywność i jednorodność ale to znaczy że mam je sprawdzać na poszczególnych współrzędnych ?
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
Bierzesz element/elementy przestrzeni, którą rozpatrujesz i sprawdzasz warunek. Nie wiem, co masz na myśli pod pojęciem "sprawdzać na poszczególnych współrzędnych", ale zaryzykuję odpowiedź: tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
a mógłbyś to zrobić chociaż dla jednego warunku ?
chcę miec pewność że robię to dobrze
chcę miec pewność że robię to dobrze
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
Może zacznę na tyle, abyś potrafił dokończyć:
\(\displaystyle{ f[(x_1, y_1, z_1)+(x_2, y_2, z_2)]=f(x_1+x_2, y_1+y_2, z_1+z_2)=...}\)
Myślę, że dalszy tok postępowania jest jasny. Jakby było inaczej, to pisz.
\(\displaystyle{ f[(x_1, y_1, z_1)+(x_2, y_2, z_2)]=f(x_1+x_2, y_1+y_2, z_1+z_2)=...}\)
Myślę, że dalszy tok postępowania jest jasny. Jakby było inaczej, to pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Dowód na liniowość przekształcenia
nie zgodziło mi sie to.. wyszło że nie jest przekształceniem liniowym, a to raczej jest źle ?
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy