Obraz i jądro przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
Dane jest przekształcenie liniowe\(\displaystyle{ g: R^{4}-->R^{3}}\)
dane wzorem: \(\displaystyle{ g(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c-d,-a+b,-2d)}\)
wyszło mi że kerg=((-1,-1,1,0),(-1,1,0,1)), czy to jest dobrze?
jednak nie wychodzi mi obraz...
dane wzorem: \(\displaystyle{ g(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c-d,-a+b,-2d)}\)
wyszło mi że kerg=((-1,-1,1,0),(-1,1,0,1)), czy to jest dobrze?
jednak nie wychodzi mi obraz...
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
Zacznijmy od tego, że \(\displaystyle{ g:\mathbb{R}^4\to \mathbb{R}^4.}\) Jeżeli wzór jest napisany poprawnie.prawyakapit pisze:Dane jest przekształcenie liniowe\(\displaystyle{ g: R^{4}-->R^{3}}\)
dane wzorem: \(\displaystyle{ g(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c-d,-a+b,-2d)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
kurcze źle przepisałam, powinno być:
\(\displaystyle{ g(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c-d,-a+b-2d)}\)
\(\displaystyle{ g(a,b,c,d)=(a+c+d, b+c-d,-a+b-2d)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
a obraz ? Lub czy można policzyć rząd przekształcenia bez liczenia obrazu ?
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
\(\displaystyle{ Im g =\left\{ (a+c+d, b+c-d,-a+b-2d),a,b,c,d \in \mathbb{R}\right\}=}\)
\(\displaystyle{ \left\{ a(1,0,-1)+b(0,1,1)+c(1,1,0)+d(0,-1,-2),a,b,c,d \in \mathbb{R}\right\} =}\)
\(\displaystyle{ Lin \left\{ (1,0,-1),(0,1,1),(1,1,0),(0,-1,-2)\right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ a(1,0,-1)+b(0,1,1)+c(1,1,0)+d(0,-1,-2),a,b,c,d \in \mathbb{R}\right\} =}\)
\(\displaystyle{ Lin \left\{ (1,0,-1),(0,1,1),(1,1,0),(0,-1,-2)\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 650
- Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 2 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Obraz i jądro przekształcenia liniowego
baza obrazu to:
\(\displaystyle{ \left\{ (1,0,-1),(0,1,1)\right\}}\)
dwa ostatnie wektory u Ciebie są liniowo zależne (zauważ, że jak dodasz i odejmiesz dwa pierwsze wektory to otrzymasz dwa ostatnie)
\(\displaystyle{ \left\{ (1,0,-1),(0,1,1)\right\}}\)
dwa ostatnie wektory u Ciebie są liniowo zależne (zauważ, że jak dodasz i odejmiesz dwa pierwsze wektory to otrzymasz dwa ostatnie)