Wyznaczenie bazy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
prawyakapit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 650
Rejestracja: 9 paź 2011, o 19:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łódź
Podziękował: 2 razy

Wyznaczenie bazy

Post autor: prawyakapit »

Wyznacz bazę podprzestrzeni \(\displaystyle{ W\subset R^{3}}\) jeśli:

\(\displaystyle{ W=\{(a-b,2a-b+c,-a+b): a,b,c\in R\}}\)

wyszło mi że ta baza to układ wektorów \(\displaystyle{ (u,v,w)}\), gdzie

\(\displaystyle{ u=(1,2,-1)
v=(-1,-1,1)
w=(0,1,0)}\)


ale ten układ nie spełnia liniowej niezależności, a nie mam pojęcia co robię źle
Ostatnio zmieniony 4 gru 2011, o 18:19 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczenie bazy

Post autor: BettyBoo »

No a jak Ci to wyszło? Powstawiałaś sobie zera i jedynki za \(\displaystyle{ a,b,c}\) i już?

Z tych wektorów, które wyznaczyłaś, wybierz maksymalny podzbiór liniowo niezależny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ