przedstawic wektory na wszystkie sposoby

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
konrad18m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

przedstawic wektory na wszystkie sposoby

Post autor: konrad18m »

Wektory (3,-2,5), (0,1,1) przedstawić na wszystkie możliwe sposoby jako
kombinacje liniowe wektorów (3,-2,5), (1,1,1), (0,-5,2)


\(\displaystyle{ 3x+y, -2x+y-5z, 5x+y+2z

\begin{cases} 3x+y=3\\-2x+y-5z=-2\\5x+y+2z=5 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} y=3-3x\\-2x+3-3x-5z=-2\\5x+3-3x+2z=5 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} y=1 \\x=1-5z\\z=4-x \end{cases}}\)



Czy moglby ktos to rozwiązać i sprawdzić czy się nie machnąłem? Czy to w ogole jest dobry tok rozumowania?

Z góry dziękuje.
ODPOWIEDZ