Macierz danego przekształcenia?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kasia86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2007, o 19:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Macierz danego przekształcenia?

Post autor: kasia86 »

Wyznacz macierz reprezentującą przekształcenie \(\displaystyle{ R^{2}\rightarrow R^{3}}\) gdy
S(8,7)=(2,-3,4)
S(4,-5)=(0,1,0)

wiedząc, że w \(\displaystyle{ R^{2}}\) wybrano bazę kanoniczną, a w \(\displaystyle{ R^{3}}\) bazę:
\(\displaystyle{ f_{1}=(1,1,1), f_{2}=(0,1,1), f_{3}=(0,0,1)}\)

Bardzo proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ