Mam problem z takim oto równaniem macierzowym:
\(\displaystyle{ X* \begin{bmatrix} 2&1\\1&1\end{bmatrix}^{-1}-2\begin{bmatrix} 0\\1\end{bmatrix}^{T}=X}\)
przyjmijmy macierz 2x2 =A i drugą jako B
przekształciłem równanie do postaci
\(\displaystyle{ X=(2B^TA)(I*A)^{-1}}\)
i otrzymuje wynik \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 0&2\end{bmatrix}}\)
wygląda na to że nie jest poprawny bo po podstawieniu do poczatkowego równania i sprawdzeniu się nie zgadza..
równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
równanie macierzowe
\(\displaystyle{ XA-B=X\ \Longrightarrow\ B=XA-X=XA-XI=X(A-I)\ \Longrightarrow\ X=B(A-I)^{-1}}\)
o ile \(\displaystyle{ (A-I)^{-1}}\) istnieje (co trzeba sprawdzić przed wykonaniem ostatniego przekształcenia).
Pozdrawiam.
o ile \(\displaystyle{ (A-I)^{-1}}\) istnieje (co trzeba sprawdzić przed wykonaniem ostatniego przekształcenia).
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
równanie macierzowe
Wg moich oznaczeń \(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 2&1\\1&1\end{bmatrix}^{-1},\ B=2\begin{bmatrix} 0\\1\end{bmatrix}^{T}}\)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.