Eliminacja Gaussa - uklad
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
\(\displaystyle{ 3x + y - z = 0
5x + 3y - 2z = -3
7x + 2y + 2z = 5}\)
Ulozylem juz macierz, ale nie mam pojecia jak porobic przeksztalcenia... Po prostu znam teorie ale w ogole mi to nie wychodzi ;|
5x + 3y - 2z = -3
7x + 2y + 2z = 5}\)
Ulozylem juz macierz, ale nie mam pojecia jak porobic przeksztalcenia... Po prostu znam teorie ale w ogole mi to nie wychodzi ;|
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Tworzysz macierz rozszerzoną i przekształcasz.
Np. tak:
\(\displaystyle{ W_2 = 3W_2 - 5W_1 \\
W_3 = 3W_3 - 7W_1}\)
itd. aż do otrzymania macierzy schodkowej
Np. tak:
\(\displaystyle{ W_2 = 3W_2 - 5W_1 \\
W_3 = 3W_3 - 7W_1}\)
itd. aż do otrzymania macierzy schodkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Po tych przeksztalceniach ktore dales wyszlo mi:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1 \left| 0\\0&4&-1 \left| -9\\0&-1&1 \left|15 \end{bmatrix}}\)
Teraz musze tak zrobic, zeby \(\displaystyle{ a_{32}=0}\). Tak? Co potem mam zrobic, jak juz mam ta schodkowa? Bo rozumiem, ze jak do tego doprowadze to juz bede ja mial.
Widze, ze moge tez \(\displaystyle{ a_{11}}\) sprowadzic latwo do 1.
Prosze o dalsze wskazowki-- 1 grudnia 2011, 12:56 --Na tej macierzy ktora przedstawilem zrobilem jeszcze przeksztalcenia
\(\displaystyle{ W_{1}*\frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ W_{2}*\frac{1}{4}}\), co dalo mi:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&-1 |0 \\ 0&1&-\frac{1}{4} | -\frac{9}{4} \\ 0&-1&1 | 15 \end{bmatrix}}\)
Dobrze w ogole ide ? Co dalej?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1 \left| 0\\0&4&-1 \left| -9\\0&-1&1 \left|15 \end{bmatrix}}\)
Teraz musze tak zrobic, zeby \(\displaystyle{ a_{32}=0}\). Tak? Co potem mam zrobic, jak juz mam ta schodkowa? Bo rozumiem, ze jak do tego doprowadze to juz bede ja mial.
Widze, ze moge tez \(\displaystyle{ a_{11}}\) sprowadzic latwo do 1.
Prosze o dalsze wskazowki-- 1 grudnia 2011, 12:56 --Na tej macierzy ktora przedstawilem zrobilem jeszcze przeksztalcenia
\(\displaystyle{ W_{1}*\frac{1}{3}}\) oraz \(\displaystyle{ W_{2}*\frac{1}{4}}\), co dalo mi:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&-1 |0 \\ 0&1&-\frac{1}{4} | -\frac{9}{4} \\ 0&-1&1 | 15 \end{bmatrix}}\)
Dobrze w ogole ide ? Co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Tak.Teraz musze tak zrobic, zeby \(\displaystyle{ a_{32}=0}\). Tak?
Jeżeli otrzymasz macierz trójkątną, to \(\displaystyle{ z}\) już będziesz miał wyliczone. Wstawiasz do drugiego równania i liczysz \(\displaystyle{ y}\), itd. Ewentualnie przekształcasz dalej do macierzy zredukowanej.Co potem mam zrobic, jak juz mam ta schodkowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Nie wiem czy te moje przeksztalcenia sa dobre, bo i tak \(\displaystyle{ a_{32}}\) nie wyszlo mi 0.
Nie wiem w jaki sposob i co wstawic potem do rownania. Pomoz prosze bo za godzinke kolos a nie bardzo umiem rozwiazac:-)Jeżeli otrzymasz macierz trójkątną, to już będziesz miał wyliczone. Wstawiasz do drugiego równania i liczysz , itd. Ewentualnie przekształcasz dalej do macierzy zredukowanej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Trzeci wiersz źle. Ma być:Po tych przeksztalceniach ktore dales wyszlo mi:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1 \left| 0\\0&4&-1 \left| -9\\0&-1&1 \left|15 \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1 \left| 0\\0&4&-1 \left| -9\\0&-1&13 \left|15 \end{bmatrix}}\)
Teraz:
\(\displaystyle{ W_3 = 4W_3 + W_2}\)
i dostajesz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1 \left| 0\\0&4&-1 \left| -9\\0&0&51 \left|51 \end{bmatrix}}\)
z tego:
\(\displaystyle{ z = 1 \\
y = -2 \\
x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
W jaki sposob dostales rozwiazanie ? Nie mam pojecia
Podstawiles do to ukladu rownan i z ukladu:
\(\displaystyle{ 3x+y-z=0
4y-z=-9
51z=51z}\)
tak?
Podstawiles do to ukladu rownan i z ukladu:
\(\displaystyle{ 3x+y-z=0
4y-z=-9
51z=51z}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Z tego układu idąc 'od dołu' łatwo wyliczysz zmienne. Możesz również dalej przekształcać macierz do postaci zredukowanej.
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Wszystko super. Dzieki. Mam jeszcze rozszerzone troszke zadanie na bazie pierwszego.
Oblicz macierz odwrotną do macierzy układu z poprzedniego zadania i za jej pomocą
rozwiąż ten układ. Macierz odwrotną oblicz za pomocą eliminacji Gaussa zastosowanej
do równania AX = I.
Rzuc okiem jesli masz chwile jeszcze.
Oblicz macierz odwrotną do macierzy układu z poprzedniego zadania i za jej pomocą
rozwiąż ten układ. Macierz odwrotną oblicz za pomocą eliminacji Gaussa zastosowanej
do równania AX = I.
Rzuc okiem jesli masz chwile jeszcze.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Do wyjściowej macierzy dopisujesz macierz jednostkową 3x3 i przekształcasz tak, żeby macierz jednostkową tworzyły pierwsze 3 kolumny. Wtedy kolumny: 4, 5 i 6 utworzą macierz odwrotną. Przekształcenia robisz w podobny sposób, jak wyżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Powiedz jeszcze jak tak szybko wpadasz na te przeksztalcenia na wierszach?
Dokleilem macierz jednostkowa 3x3 do niej, ale znowu godzina myslenia jak to przeksztalcic...
Pomozesz?
Dokleilem macierz jednostkowa 3x3 do niej, ale znowu godzina myslenia jak to przeksztalcic...
Pomozesz?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Początek jest taki sam. Zrób te same przekształcenia, co wyżej. Oczywiście dla macierzy 3x6.
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Doszedlem do:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1&1&0&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Nastepnie przeksztalcilem W1 = W1 - W2 do:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-3&0&6&-3&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Zrobilem jeszcze W1 = W1 * 1/3 dzieki czemu mam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&0&2&-1&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&-1&1&0&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Nastepnie przeksztalcilem W1 = W1 - W2 do:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-3&0&6&-3&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Zrobilem jeszcze W1 = W1 * 1/3 dzieki czemu mam:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&0&2&-1&0 \\ 0&4&-1&-5&3&0 \\ 0&0&51&-32&3&12 \end{bmatrix}}\)
Co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Element \(\displaystyle{ a_{34} = -33}\). Sprawdź. Teraz trzeba wyzerować elementy: \(\displaystyle{ a_{12}}\), \(\displaystyle{ a_{13}}\), \(\displaystyle{ a_{23}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Eliminacja Gaussa - uklad
Doszedlem do macierzy jednostkowej 3x3, ktora tworza 3 pierwsze kolumny.
Pytanie teraz, jak to podstawic. Czy 4 5 i 6 kolumna to odpowiednio wartosci x y z , a po znaku rownosci nalezy przepisac wartosci poczatkowe, odpowiednio 0, -3 oraz 5 ?
-- 1 grudnia 2011, 14:15 --
To dlatego mi takie z nieba obliczenia wyszly... Dobra, wracam.
-- 1 grudnia 2011, 14:17 --
Wyniki mialem dobre, bo w przyblizeniu zrobilem, ale co z nimi?-- 1 grudnia 2011, 14:21 --Konkretnie, wyszlo mi:
\(\displaystyle{ \frac{10}{17} -\frac{4}{17} \frac{1}{17}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{24}{17} \frac{13}{17} \frac{1}{17}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{11}{17} \frac{1}{17} \frac{4}{17}}\)
Pytanie teraz, jak to podstawic. Czy 4 5 i 6 kolumna to odpowiednio wartosci x y z , a po znaku rownosci nalezy przepisac wartosci poczatkowe, odpowiednio 0, -3 oraz 5 ?
-- 1 grudnia 2011, 14:15 --
To dlatego mi takie z nieba obliczenia wyszly... Dobra, wracam.
-- 1 grudnia 2011, 14:17 --
Wyniki mialem dobre, bo w przyblizeniu zrobilem, ale co z nimi?-- 1 grudnia 2011, 14:21 --Konkretnie, wyszlo mi:
\(\displaystyle{ \frac{10}{17} -\frac{4}{17} \frac{1}{17}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{24}{17} \frac{13}{17} \frac{1}{17}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{11}{17} \frac{1}{17} \frac{4}{17}}\)