podprzestrzenie przestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ct985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 184
Rejestracja: 13 paź 2011, o 20:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 71 razy

podprzestrzenie przestrzeni

Post autor: ct985 »

U, V, W są dowolnymi podprzestrzeniami przestrzeni Z. Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ U \cap (V+W)=(U \cap V)+(U \cap W)}\)?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

podprzestrzenie przestrzeni

Post autor: norwimaj »

Nie jest to prawda, na przykład dla \(\displaystyle{ U=\mathbb{R}\cdot(1,1),V=\mathbb{R}\cdot(1,0),W=\mathbb{R}\cdot(0,1)}\).
ODPOWIEDZ