(1) Wektory \(\displaystyle{ x, y, z,}\) są liniowo niezależne. Wykaż, że \(\displaystyle{ x + y, y + z, x + z,}\) także są liniowo niezależne.
(2) Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) następujące wektory są liniowo niezależne:
\(\displaystyle{ v _{1} = [1, a-2, 0] v _{2} = [a, 5, 0] v _{3} = [2, 2, 1]}\)
(1) Zbyt nie wiem jak się za te zadanie zabrać, mogę prosić o jakąś wskazówkę, może odpowiedź będzie banalna,
(2) Zatrzymałem się, bo doszedłem do równania kwadratowego z \(\displaystyle{ a}\), tam się pogubiłem:(
kto pyta nie błądzi. dziękuję za każdą odpowiedź:)
Wektory x, y, z są niezależne, wykaż, że x+y, y+z, x+z także
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wektory x, y, z są niezależne, wykaż, że x+y, y+z, x+z także
(1) Nie wprost.
(2) Nie ma nic dziwnego w tym, że doszedłeś do r. kwadratowego. Nie mów, że ono sprawia Ci problem
(2) Nie ma nic dziwnego w tym, że doszedłeś do r. kwadratowego. Nie mów, że ono sprawia Ci problem
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wektory x, y, z są niezależne, wykaż, że x+y, y+z, x+z także
Ad 1) wiesz, że x,y,z są liniowo niezależne, spróbuj x+y,x+z,y+z tak aby móc z tej niezależności skorzystać
Ad 2)Pokaż co zrobiłeś
Ad 2)Pokaż co zrobiłeś