Punkt przecięcia dwóch prostych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pitercr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 23 maja 2009, o 14:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: pitercr »

Witajcie,

mam pewien problem, a mianowicie jak wyznaczyć punkt przecięcia prostych:

\(\displaystyle{ l:

x = 6 - 4t

y = 2 - 4t

z = 5 - 2t



m:

x = -2 - 4t

y = 1 + 3t

z = 3}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Punkt przecięcia dwóch prostych

Post autor: Kartezjusz »

masz podane współrzędne w czasie. proste się przecinająjeżeli wszytkie trzy współrzędne zgadzają się w tym samym czasie.musisz dla prostych przyjąć różne oznaczenia (t niech to będzie s w drugim równaniu)masz wówczas 6 równań i 5 niewiadomych.Wyznacz s i t,a potem x,y,z
ODPOWIEDZ