Obliczyć logarytm macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

Obliczyć logarytm macierzy

Post autor: nikodem92 »

Niech \(\displaystyle{ A}\) będzie macierzą \(\displaystyle{ n \times n}\), to \(\displaystyle{ e^{A}}\) jest macierzą \(\displaystyle{ n \times n}\) postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{A^{n}}{n!}}\)
Jeśli \(\displaystyle{ e^{A}=B}\) to \(\displaystyle{ ln(B) := A}\).

Oblicz \(\displaystyle{ ln(A)}\), gdzie:

\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} 1&1&0&\ldots &0\\0&1&1&\ldots & \vdots \\0&0&1&\ddots &0 \\ \vdots&\ddots &\ddots &\ddots &1 \\ 0&\ldots &0&0&1 \end{bmatrix}}\).

Póki co mam to:
Po odjęciu \(\displaystyle{ I_{n\times n}}\), otrzymuję macierz:

\(\displaystyle{ A' = \begin{bmatrix} 0&1&0&\ldots &0\\0&0&1&\ldots & \vdots \\0&0&0&\ddots &0 \\ \vdots&\ddots &\ddots &\ddots &1 \\ 0&\ldots &0&0&0 \end{bmatrix}}\).

Teraz wiem, że \(\displaystyle{ A' = B + \frac{1}{2} B^{2} + ... + \frac{1}{(n-1)!}B^{n-1}}\)
\(\displaystyle{ \forall_{k \ge n} B^{k} = 0}\) (bo \(\displaystyle{ A'}\) - macierz nilpotentna, czyli \(\displaystyle{ B}\) też musi być nilpotentna (?))

Czy moje rozumowanie jest poprawne? Jeśli tak to jak mogę wyliczyć z tego szeregu macierz \(\displaystyle{ B}\)?

Z góry dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Obliczyć logarytm macierzy

Post autor: fon_nojman »

Nie sprawdzałem twojej metody ale może przyda się moja:

Zapiszmy \(\displaystyle{ A}\) jako \(\displaystyle{ V^{-1}DV,}\) gdzie \(\displaystyle{ D}\) diagonalna. Wtedy

\(\displaystyle{ e^X=A}\)

\(\displaystyle{ e^X=V^{-1}DV}\)

\(\displaystyle{ Ve^XV^{-1}=D}\)

\(\displaystyle{ e^{VXV^{-1}}=D}\)

czyli wystarczy znaleźć macierz \(\displaystyle{ Y}\) taką, że \(\displaystyle{ e^Y=D,}\) myślę, że to będzie macierz diagonalna.
nikodem92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 21 paź 2010, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 18 razy

Obliczyć logarytm macierzy

Post autor: nikodem92 »

Inne metody oczywiście również mile widziane

Tylko mam parę pytań...

1. Skąd wiemy, że \(\displaystyle{ A}\) możemy zapisać w postaci: \(\displaystyle{ V^{-1}DV}\)? (i \(\displaystyle{ D}\) - diagonalna)
2.
fon_nojman pisze:\(\displaystyle{ Ve^XV^{-1}=D}\)

\(\displaystyle{ e^{VXV^{-1}}=D}\)
Skąd wiemy, że możemy wykonać takie przejście? Znalazłem takie twierdzenie, że jeżeli\(\displaystyle{ Y}\) jest odwracalna to \(\displaystyle{ e^{YXY^{−1}} = Ye^{X}Y^{−1}}\), ale nie za bardzo wiem skąd to się bierze i jak to można szybko udowodnić.

3.
czyli wystarczy znaleźć macierz \(\displaystyle{ Y}\) taką, że \(\displaystyle{ e^Y=D,}\) myślę, że to będzie macierz diagonalna.
No faktycznie, tak intuicyjnie będzie to macierz diagonalna i raczej dość prosto będzie ją wyliczyć. Ale my chcemy wyliczyć \(\displaystyle{ X}\). Jak wyliczyć \(\displaystyle{ V}\), \(\displaystyle{ V^{-1}}\) i \(\displaystyle{ D}\)?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Obliczyć logarytm macierzy

Post autor: fon_nojman »

Rozkład \(\displaystyle{ VDV^{-1}}\) to jest rozkład diagonalny macierzy, znajduje się go wyliczając wartości i wektory własne. Co do 2. to widać dlaczego tak jest jeśli napiszesz sobie definicje eksponenty macierzy.
ODPOWIEDZ