wyprowadzenie wzoru na macierz n stopnia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Klaudia.DIana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 maja 2009, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wichrów ( w. opolskie) okolice Olesna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

wyprowadzenie wzoru na macierz n stopnia

Post autor: Klaudia.DIana »

Wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ X^{n}}\) , dla macierzy \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} c&0&3\\0&3&0\\0&0&c\end{bmatrix}}\) \(\displaystyle{ c \in R}\)
miodzio1988

wyprowadzenie wzoru na macierz n stopnia

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ X ^{2}}\)

najpierw policz
Klaudia.DIana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 14 maja 2009, o 22:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wichrów ( w. opolskie) okolice Olesna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 1 raz

wyprowadzenie wzoru na macierz n stopnia

Post autor: Klaudia.DIana »

policzyłam tak i wychodzi \(\displaystyle{ X^{2}=\begin{bmatrix} c^{2} &0&6c\\0&9&0\\0&0& c^{2} \end{bmatrix}}\)
i co teraz?
mi wychodzi ten wzór taki \(\displaystyle{ X^{n}=\begin{bmatrix} c^{n} &0&3c ^{n-1}n\\0&3 ^{n} &0\\0&0& c^{n} \end{bmatrix}}\)
ale nie wiem jak zapisać obliczenia
ODPOWIEDZ