Liczby rozwiązań równania - uzasadnianie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Etamin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 maja 2009, o 15:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Liczby rozwiązań równania - uzasadnianie

Post autor: Etamin »

Witam! Przygotowując się do kolokwium, natrafiłem na problematyczne zadanie o następującej treści:

Macierz \(\displaystyle{ A \in M _{44}(R)}\). Odpowiedzi a i b uzasadnić:
a) Czy jeśli równanie \(\displaystyle{ AX = b_{0}}\) ma nieskończenie wiele rozwiązań, dla pewnego \(\displaystyle{ b_{0} \in R^{4}}\), to ma rozwiązanie dla wszystkich \(\displaystyle{ b \in R^{4}}\)?

b) Czy jeśli równanie \(\displaystyle{ AX = b}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie dla pewnego \(\displaystyle{ b \in R^{4}}\), to czy również równanie \(\displaystyle{ A ^{2} X = b}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie?

Proszę o pomoc w rozwiązaniu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
kubus_qq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 gru 2010, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWL
Podziękował: 1 raz

Liczby rozwiązań równania - uzasadnianie

Post autor: kubus_qq »

Witam!

Mam dokładnie ten sam problem z tym zadaniem

Czy mogli byście mnie(nas) nakierować jak to zrobić i z jakich praw skorzystać?
ODPOWIEDZ