Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
Polecenie do zadania brzmi: Wyznaczyć rząd macierzy (metodą wyznaczników, metodą operacji elementarnych):
C= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&0\\-2&3&0&-2\\1&1&3&1\end{array}\right]}\)
Metodą wyznaczników wyszło mi, że r(C) = 3 natomiast nie potrafię wykonać tego metodą operacji elementarnych. Ktoś pomoże?
C= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&0\\-2&3&0&-2\\1&1&3&1\end{array}\right]}\)
Metodą wyznaczników wyszło mi, że r(C) = 3 natomiast nie potrafię wykonać tego metodą operacji elementarnych. Ktoś pomoże?
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
a problem jest jaki? Zamien trzeci wiersz z pierwszym i masz jedynke na gorze do zerowania
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
Dalej nie wiem jak to zrobić, rozwiązanie jest pewnie bardzo proste ale go nie widzę w tym przykładzie...-- 29 lis 2011, o 17:26 --anybody?
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
zrobiłem to i próbowałem przekształcić, próbowałem odejmować wiersze ale to się raczej na nic nie zdało. Próbowałem wyzerować jedną kolumnę żeby móc ją wykreślić ale nie chce mi to wyjść ://
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
że niby mam je tutaj przepisać? wybacz, ale jestem nowy na forum i ogarnięcie LaTeXa trochę by mi zajęło, mam wysłać Ci zdjęcie zeszytu na priv żeby to udowodnić? Pozostałe przykłady nie sprawiły mi problemu co też chętnie udowodnię, po prostu nie wiem jak ten ugryźć, mogę prosić chociażby o dokładniejszą wskazówkę???
Wyznaczanie rzędu macierzy metodą operacji liniowych..
albo Ty przepiszesz albo ja. A kto potrzebuje zadania? Chce wiedzieć jak robiles to zadanie zeby poprawic Twoje bledy