Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 2 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
Czy wektory A1,A2,A3 są liniowo niezależne jeśli A1,A2,A3 należą do przestrzeni liniowej L dla której dimL=2?
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
mozesz sprecyzowac swoje pytanie ?? masz na mysli jakies konkretny przyklad ??
jesli nie, no to wezmy sobie przestrzen liniowa \(\displaystyle{ R^2}\)
oraz wektory \(\displaystyle{ a_1=(1,0),a_2=(0,1),a_3=(1,1)}\)
wektory te sa liniowo zalezne i naleza do \(\displaystyle{ R^2}\) gdzie \(\displaystyle{ dim R^2=2}\)
jesli nie, no to wezmy sobie przestrzen liniowa \(\displaystyle{ R^2}\)
oraz wektory \(\displaystyle{ a_1=(1,0),a_2=(0,1),a_3=(1,1)}\)
wektory te sa liniowo zalezne i naleza do \(\displaystyle{ R^2}\) gdzie \(\displaystyle{ dim R^2=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 2 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
hm.. ogólnie, -czyli można (od)powiedzieć te wektory są liniowo niezależne zawsze gdy należą do danej bazy?
-
- Użytkownik
- Posty: 67
- Rejestracja: 17 gru 2006, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Brzezin k./Łodzi
- Pomógł: 8 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
trzy wektory w przestrzeni dwu-wymiarowej nie mogą być liniowo niezależne ponieważ układ tych trzech wektorów musiałby być podzbiorem jakiejś bazy a to jest niemożliwe bo w przestrzeni dwuwymiarowej baza składa się z dwóch wektorów
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
Wracając do pytania w pierwszym poście: ogólnie jeśli mamy m wektorów w przestrzeni o wymiarze n, to gdy m>n wówczas wektory te napewno są liniowo zależne...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 2 razy
Pytanie z teorii: Czy wektory A1,A2,A3..
Czy jeśli powiem "wektory tworzące przestrzeń liniową są liniowo niezależne" to będzie to samo?kuch2r pisze:wektory tworzace baze, zawsze sa liniowo niezalezne.
Tzn. chodzi mi o nazewnictwo Baza/Przestrzeń liniowa.