Eliminacja Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Alonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 14 sty 2011, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Eliminacja Gaussa

Post autor: Alonzo »

Muszę rozwiązać macierz eliminacją Gaussa. Zawsze mi to słabo szło, nie umiem dobierać tych współczynników tak żeby się wyzerowało.

\(\displaystyle{ 4x_{1}-x_{2} +x_{3} =0}\)
\(\displaystyle{ x_{1} +2x_{2} -3x_{3} =4}\)
\(\displaystyle{ x_{2} -2x_{3} =3}\)

Wiem że trzeba zacząć od jedynki, następnie w pierwszej kolumnie dwa następne wiersze doprowadzić do 0 i tak dalej, znam teorie ale w praktyce mi to nie wychodzi.
miodzio1988

Eliminacja Gaussa

Post autor: miodzio1988 »

zamien pierwszy wiersz z drugim i juz masz jedynke w lewym gornym rogu.
ODPOWIEDZ