Potęga macierzy, ogólna postać macierzy przemiennej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
johny_kalesony777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 lis 2011, o 14:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Pomógł: 1 raz

Potęga macierzy, ogólna postać macierzy przemiennej

Post autor: johny_kalesony777 »

Ostatnie 2 zadania z którymi nie mogę sobie poradzić niestety:

1) Wyznacz macierz\(\displaystyle{ A^{n}}\), n - dowolna liczba naturalna, jeżeli:

\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)

2) Znaleźć ogólną postać macierzy przemiennych z macierzą

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&1&0\\0&0&1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
miodzio1988

Potęga macierzy, ogólna postać macierzy przemiennej

Post autor: miodzio1988 »

Zacznij mnozyc te macierze i moze zauwazysz pewną tendencje
ODPOWIEDZ