normawanie wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

normawanie wektorów

Post autor: Salomon777 »

mamy vektory
\(\displaystyle{ a=\left[\begin{array}{ccc}10\\2\\1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ b=\left[\begin{array}{ccc}0\\-1\\1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ c=\left[\begin{array}{ccc}5\\-8\\12\end{array}\right]}\)

Jakim sposobem mozno ich unormawac i to sprawdzic ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

normawanie wektorów

Post autor: miki999 »

Unormowanie wektora to nic innego jak podzielenie go przez jego długość.
Aby sprawdzić, czy wektor rzeczywiście został unormowany, można policzyć jego długość.
Awatar użytkownika
Salomon777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nigeria
Podziękował: 15 razy

normawanie wektorów

Post autor: Salomon777 »

miki999 pisze:Unormowanie wektora to nic innego jak podzielenie go przez jego długość.
Aby sprawdzić, czy wektor rzeczywiście został unormowany, można policzyć jego długość.
Policzyć dlugość unormawanego wektora ? Odp ma być 1?-- 25 lis 2011, o 22:52 --? Nikt nie moze odpowiedziec ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

normawanie wektorów

Post autor: miki999 »

Policzyć dlugość unormawanego wektora ? Odp ma być 1?
Tak.
ODPOWIEDZ