rozwiąż równanie macierzowe:
\(\displaystyle{ X \cdot \left[ \begin{array}{cc} 4 & 3 \\ 2 & 1 \end{array} \right] = \left[ \begin{array}{cc} 14 & 10 \\ 14 & 9 \end{array} \right]}\)
równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, o 21:49 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
równanie macierzowe
Mozesz to zrobic na rozne sposoby, np. zamiast X wstawic macierz:
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} a & b \\ c & d \end{array} \right]}\)
I wtedy pomnozyc dwie macierze po lewej stronie i wyjdzie Ci macierz 2x2 po lewej stronie rowna tej po prawej. Dostaniesz uklad czterech rownan z takiej rownosci macierzy i rozwiazujesz go.
Drugim, latwiejszym chyba sposobem jest tutaj wyznaczenie macierzy X jako takiej:
\(\displaystyle{ X = \left[ \begin{array}{cc} 4 & 3 \\ 2 & 1 \end{array} \right]^{-1} \cdot \left[ \begin{array}{cc} 14 & 10 \\ 14 & 9 \end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{cc} a & b \\ c & d \end{array} \right]}\)
I wtedy pomnozyc dwie macierze po lewej stronie i wyjdzie Ci macierz 2x2 po lewej stronie rowna tej po prawej. Dostaniesz uklad czterech rownan z takiej rownosci macierzy i rozwiazujesz go.
Drugim, latwiejszym chyba sposobem jest tutaj wyznaczenie macierzy X jako takiej:
\(\displaystyle{ X = \left[ \begin{array}{cc} 4 & 3 \\ 2 & 1 \end{array} \right]^{-1} \cdot \left[ \begin{array}{cc} 14 & 10 \\ 14 & 9 \end{array} \right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 2 lis 2011, o 23:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 17 sie 2011, o 11:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe
Ojoj, mały błąd się wkradł. Powinno być tak (mnożymy przez macierz odwrotną z prawej strony):pawellogrd pisze: Drugim, latwiejszym chyba sposobem jest tutaj wyznaczenie macierzy X jako takiej:
\(\displaystyle{ X = \left[ \begin{array}{cc} 4 & 3 \\ 2 & 1 \end{array} \right]^{-1} \cdot \left[ \begin{array}{cc} 14 & 10 \\ 14 & 9 \end{array} \right]}\)
\(\displaystyle{ X = \left[ \begin{array}{cc} 14 & 10 \\ 14 & 9 \end{array} \right] \cdot \left[ \begin{array}{cc} 4 & 3 \\ 2 & 1 \end{array} \right]^{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy