1/ Udowodnij, ze zbior wielomianow rzeczywistych \(\displaystyle{ p(x)}\) stopnia niewiekszego niz 3 \(\displaystyle{ ( st}\) \(\displaystyle{ p(x) \le 3 )}\), takich ze
a) \(\displaystyle{ p(1)=p(0)+p(2)}\)
b) \(\displaystyle{ p(2)=p(0)+p(3)}\)
jest podprzestrzenia liniowa wszystkich wielomianow.
Podaj baze tej podprzestrzeni.
Udowodnij ze jest podprzestrzenia, podaj baze
-
- Użytkownik
- Posty: 277
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 22:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Imperium Romanum
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 15 razy
Udowodnij ze jest podprzestrzenia, podaj baze
Jest podprzestrzenią, to znaczy, że spełnia warunki dodawania wektorów oraz mnożenia przez skalar.
Tylko nie mam pojęcia jak to pokazać.
Doszedłem do tego (nie wiem czy dobrze i czy to ta czesc zadania z pokazainem bazy, prosze o korekte i zrobienie pierwszej czesci):
Mam wielomian postaci ogolnej:
\(\displaystyle{ p(x)=ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)
\(\displaystyle{ p(0)=d}\)
\(\displaystyle{ p(1)=a+b+c+d}\)
\(\displaystyle{ p(2)=8a+4b+2c+d}\)
\(\displaystyle{ p(3)=27a+9b+3c+d}\)
Zatem:
a) \(\displaystyle{ a+b+c+d = 8a+4b+2c+2d}\)
b) \(\displaystyle{ 8a+4b+2c+d = 27a+9b+3c+2d}\)
Tylko nie mam pojęcia jak to pokazać.
Doszedłem do tego (nie wiem czy dobrze i czy to ta czesc zadania z pokazainem bazy, prosze o korekte i zrobienie pierwszej czesci):
Mam wielomian postaci ogolnej:
\(\displaystyle{ p(x)=ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)
\(\displaystyle{ p(0)=d}\)
\(\displaystyle{ p(1)=a+b+c+d}\)
\(\displaystyle{ p(2)=8a+4b+2c+d}\)
\(\displaystyle{ p(3)=27a+9b+3c+d}\)
Zatem:
a) \(\displaystyle{ a+b+c+d = 8a+4b+2c+2d}\)
b) \(\displaystyle{ 8a+4b+2c+d = 27a+9b+3c+2d}\)