Znaleźć rozwiązania macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wierzba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 22 lis 2010, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malomice

Znaleźć rozwiązania macierzy.

Post autor: Wierzba »

W zbiorze macierzy rzeczywistych znaleźć wszystkie rozwiązania podanych równań:

\(\displaystyle{ X^2 = \begin{bmatrix} 01\\10\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2 + bc = 0\\b(a+d) = 1\\ c(a+d)=1\\d^2+bc=0\end{cases}}\)

Dochodzę do takiego układu równań i dalej nie udaje mi się rozwiązać.

Z góry dziękuję za pomoc.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Znaleźć rozwiązania macierzy.

Post autor: bartek118 »

Na przykład z pierwszego i ostatniego masz, że \(\displaystyle{ d^{2}=a^{2}}\). Z dwóch pośrodku \(\displaystyle{ b=c}\). Jak to powstawiasz, to wszystko wyjdzie
ODPOWIEDZ