\(\displaystyle{ 3x + 2z = 1}\)
\(\displaystyle{ -2x + 2y+ 2 =-3}\)
\(\displaystyle{ x - y + 2z =-1}\)
\(\displaystyle{ 3x + 2z =3}\)
\(\displaystyle{ -2x + 2y+2 =0}\)
\(\displaystyle{ x-y + 2z =0}\)
\(\displaystyle{ 2x - y +2z = 4}\)
\(\displaystyle{ -2x + y -2z = -4}\)
\(\displaystyle{ x + 2y = 6}\)
\(\displaystyle{ 2x - y + 2z = 4}\)
\(\displaystyle{ -2x + y - 2z = -4}\)
\(\displaystyle{ x - 2y =2}\)
Wszystkie równania trzeba przekształcić z postaci ogólnej do postaci kierunkowej i odcinkowej.
Wiem tylko, że postać kierunkowa to y=ax+b.
równanie z postaci ogólnej do postaci odcinkowej i kierunko.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
równanie z postaci ogólnej do postaci odcinkowej i kierunko.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, o 11:20 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
równanie z postaci ogólnej do postaci odcinkowej i kierunko.
Rozwiąż układy równań( uwzględniając paramery w nieoznaczonych )Masz kierunkowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 20 paź 2011, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
równanie z postaci ogólnej do postaci odcinkowej i kierunko.
Kartezjusz może pomożesz zrobić chociaż z dwa przykłady to może już dam sobie potem rade. Musze to zrobić do piątku
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
równanie z postaci ogólnej do postaci odcinkowej i kierunko.
Zapisujemy nasz układ równań w postaci macierzowej:
poprzeniesieniu wyrazów wolnych na drugą stronę
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&2&1 \\ -2&2&0&-5 \\1&-1&2&-1 \end{matrix}}\)
Nie chcemy wałkować się z ułamkami,zatem trzeci wiersz dodamy od drugiego po pomnożeniu przez 2
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&2&1 \\ -2&2&0&-5 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
dzielimy trzeci wiersz przez 2 i odejmujemy od pierwszego:
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&0&4,5 \\ -2&2&0&-5 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
mnożymy pierwszy wiersz przez\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i dodajemy do drugiego
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&0&4,5 \\ 0&2&0&-2 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
podziel pierwszy wiersz przez 3,drugi przez 2 trzeci przez 4. otrzymamy pierwsze trzy kolumny tworzące macierz jednostkową i czwartą kolumnę wyraz w i-tym wierszu i j-tej kolumnie oznaczał współczynnik w i-tym równaniu przy x dla j=1;y dla j=2 i z dla j=3 czwarta kolumna to były wyrazy wolne. Robiliśmy tak aby mieć macierz diagonalną na końcu w pierwszych trzech kolumnach...
poprzeniesieniu wyrazów wolnych na drugą stronę
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&2&1 \\ -2&2&0&-5 \\1&-1&2&-1 \end{matrix}}\)
Nie chcemy wałkować się z ułamkami,zatem trzeci wiersz dodamy od drugiego po pomnożeniu przez 2
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&2&1 \\ -2&2&0&-5 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
dzielimy trzeci wiersz przez 2 i odejmujemy od pierwszego:
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&0&4,5 \\ -2&2&0&-5 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
mnożymy pierwszy wiersz przez\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i dodajemy do drugiego
\(\displaystyle{ \begin{matrix} 3&0&0&4,5 \\ 0&2&0&-2 \\0&0&4&-7 \end{matrix}}\)
podziel pierwszy wiersz przez 3,drugi przez 2 trzeci przez 4. otrzymamy pierwsze trzy kolumny tworzące macierz jednostkową i czwartą kolumnę wyraz w i-tym wierszu i j-tej kolumnie oznaczał współczynnik w i-tym równaniu przy x dla j=1;y dla j=2 i z dla j=3 czwarta kolumna to były wyrazy wolne. Robiliśmy tak aby mieć macierz diagonalną na końcu w pierwszych trzech kolumnach...