równanie macierzowe
równanie macierzowe
\(\displaystyle{ \left( -\begin{bmatrix} 2\\-1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 3\\2\end{bmatrix}^{T} \cdot X - 2I\right) ^{T}=-\begin{bmatrix} 2&-1\\0&-1\end{bmatrix} ^{2}-\begin{bmatrix} 0&2&-2\\3&-1&0\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1&-1\\4&0\\0&2\end{bmatrix}+\left( 3X\right) ^{T}}\)
po lewej stronie transponuje w nawiasie macierz następnie wymnożę ją przez minusa i macierz przed nią, po prawej podniosę do kwadratu i wymnożę dwie macierze, następnie obustronnie transponuję aby pozbyć się \(\displaystyle{ T}\) przy \(\displaystyle{ X}\) ale co dalej bo nie mam pojęcia...jak wyliczyć \(\displaystyle{ X}\) i jak poradzić sobie z tym \(\displaystyle{ 2I}\) - proszę o podpowiedzi
po lewej stronie transponuje w nawiasie macierz następnie wymnożę ją przez minusa i macierz przed nią, po prawej podniosę do kwadratu i wymnożę dwie macierze, następnie obustronnie transponuję aby pozbyć się \(\displaystyle{ T}\) przy \(\displaystyle{ X}\) ale co dalej bo nie mam pojęcia...jak wyliczyć \(\displaystyle{ X}\) i jak poradzić sobie z tym \(\displaystyle{ 2I}\) - proszę o podpowiedzi
Ostatnio zmieniony 22 lis 2011, o 00:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
równanie macierzowe
Jesteś pewna, że tak ma wyglądać to równanie? W pewnym momencie przy \(\displaystyle{ X}\) po lewej stronie stoi macierz \(\displaystyle{ 2\times 2}\) a po prawej liczba. Niewykonalne.
Macierz \(\displaystyle{ I}\) to macierz jednostkowa, zatem \(\displaystyle{ 2I = \begin{bmatrix} 2 & 0 \\ 0 & 2 \end{bmatrix}}\).
Macierz \(\displaystyle{ I}\) to macierz jednostkowa, zatem \(\displaystyle{ 2I = \begin{bmatrix} 2 & 0 \\ 0 & 2 \end{bmatrix}}\).
równanie macierzowe
to jest zadanie dokładnie przepisane z kartki, z której nalezy zrobic i mam jeszcze jedno bardzo podobne do tego i tez z jednej strony wyjdzie macierz przy X a po drugiej jest 3 - serio nie da się tego zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
równanie macierzowe
Oświeciło mnie, w pewnym momencie otrzymamy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -6 & -4 \\ 3 & 2 \end{bmatrix} \cdot X=\begin{bmatrix} -10 & 1 \\ 5 & 4 \end{bmatrix} + 3 X}\)
Żeby to równanie miało sens, to \(\displaystyle{ X \in M _{2 \times 2}}\), czyli \(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \end{bmatrix}}\). Wstaw do powyższego równania i przyrównaj macierze. Otrzymasz 4 równania z 4 niewiadomymi, obliczysz \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) - tym samym znajdziesz \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} \frac{10}{7} & \frac{5}{7} \\ -\frac{5}{7} & - \frac{13}{7} \end{bmatrix}}\). Możesz dla pewności sprawdzić, czy ta macierz spełnia Twoje równanie wyjściowe.
Ma ktoś lepszy pomysł?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -6 & -4 \\ 3 & 2 \end{bmatrix} \cdot X=\begin{bmatrix} -10 & 1 \\ 5 & 4 \end{bmatrix} + 3 X}\)
Żeby to równanie miało sens, to \(\displaystyle{ X \in M _{2 \times 2}}\), czyli \(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix} a & b \\ c & d \end{bmatrix}}\). Wstaw do powyższego równania i przyrównaj macierze. Otrzymasz 4 równania z 4 niewiadomymi, obliczysz \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) - tym samym znajdziesz \(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} \frac{10}{7} & \frac{5}{7} \\ -\frac{5}{7} & - \frac{13}{7} \end{bmatrix}}\). Możesz dla pewności sprawdzić, czy ta macierz spełnia Twoje równanie wyjściowe.
Ma ktoś lepszy pomysł?
równanie macierzowe
Mozecie napisac jak dokladnie wygladaja te rownania, bo gdy ja zapisuje swoim sposobem czyli np. -6a=-10+3a wychodzi mi inny wynik. A napewno jest on zly bo w kolejnych rownaniach mi sie zeruje.
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
równanie macierzowe
Bo musisz wymnożyć macierze po lewej stronie zgodnie z zasadą mnożenia macierzy, a nie wymnażając odpowiednie wyrazy przez siebie - powinno być w pierwszym równaniu \(\displaystyle{ -6a-4c=-10+3a}\).
równanie macierzowe
i co dalej? mam 4 rownania, -6a-4c=-10+3a, -6b-4d=1+3b, 3a+2c=5+3c, 3b+2d=4+3d i nie wiem co mam robic dalej
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
równanie macierzowe
Po pierwsze używaj LaTeX'a. Po drugie masz układ 4 równań z czterema niewiadomymi - może rozwiązać? Z pierwszego i trzeciego wyliczysz \(\displaystyle{ a,c}\), z drugiego i czwartego \(\displaystyle{ b,d}\).