Witam czy mogłabym prosić o sprawdzenie tego równania:
\(\displaystyle{ X \cdot \begin{bmatrix} 1&2&0\\2&3&0\\1&-1&1\end{bmatrix}+2 \cdot \begin{bmatrix} 1&0&-1\\2&1&0\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}3&0\\-1&2\\1&0\end{bmatrix}^{T}}\)
Wyszło mi
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} -10&9&-1\\8&-8&0\end{bmatrix}}\)
Ale chciałabym wiedzieć czy jest dobrze
Dziękuję.
Równanie macierzowe
Równanie macierzowe
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, o 12:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Równanie macierzowe
Podstawiłam i nie wyszło mi to samo Nie wiem teraz gdzie leży błąd, postaram się sprawdzić jeszcze raz.
Za drugim razem mój wynik jeszcze bardziej odbiegł od rzeczywistości
Za drugim razem mój wynik jeszcze bardziej odbiegł od rzeczywistości
Równanie macierzowe
Błąd znaleziony Jak zwykle omijam znaki, zamiast - robi się + a potem to już lawina błędów Trzeba się pilnować
Poprawny wynik to
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 10&-6&3\\12&-8&0\end{bmatrix}}\)
Poprawny wynik to
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 10&-6&3\\12&-8&0\end{bmatrix}}\)