Wyznacznik symetrycznej macierzy trójdiagonalnej
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wyznacznik symetrycznej macierzy trójdiagonalnej
Robię projekt na metody numeryczne i szukam jakiejś w miarę prostej metody policzenia wyznacznika dowolnej symetrycznej macierzy trójdiagonalnej. Jakieś wskazówki?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Wyznacznik symetrycznej macierzy trójdiagonalnej
Sprowadzenie do postaci trójkątnej np
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1&b_1&0&0\\b_1&a_2&b_2&0\\0&b_2&a_3&b_3\\0&0&b_3&a_4\end{bmatrix}}\)
-odejmujesz od 3 wiersza wiersz 4 pomnożony przez \(\displaystyle{ \frac{b_3}{a_4}}\)
-odejmujesz od 2 wiersza wiersz 3 pomnożony przez \(\displaystyle{ \frac{b_2}{a_3-\frac{b_3^2}{a_4}}}\)
itd.
Oczywiście działa to przy odpowiednich założeniach.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} a_1&b_1&0&0\\b_1&a_2&b_2&0\\0&b_2&a_3&b_3\\0&0&b_3&a_4\end{bmatrix}}\)
-odejmujesz od 3 wiersza wiersz 4 pomnożony przez \(\displaystyle{ \frac{b_3}{a_4}}\)
-odejmujesz od 2 wiersza wiersz 3 pomnożony przez \(\displaystyle{ \frac{b_2}{a_3-\frac{b_3^2}{a_4}}}\)
itd.
Oczywiście działa to przy odpowiednich założeniach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Wyznacznik symetrycznej macierzy trójdiagonalnej
To wiem, nie chodziło mi coś o takiego. Muszę zaprogramować w matlabie liczenie wyznacznika
Ale chyba znalazłem pomoc. Na wiki:
Ale chyba znalazłem pomoc. Na wiki: